Klantbeoordelingen De Heij
Klanten geven ons een 9,3
Op gebied van persoonlijke service
0224 - 591 228
Ma t/m vr 08:30 tot 17.00
info@deheij.nl
Binnen 1 werkdag reactie
Nieuws

Dalende huizenprijs: hoe groot is de kans dat jouw huis onder water komt te staan?

8/5/2023
Dalende huizenprijs: hoe groot is de kans dat jouw huis onder water komt te staan?

De huizenmarkt is aan het veranderen en steeds meer mensen hebben moeite om een woning te kopen. Dit heeft echter ook gevolgen voor mensen die al een huis bezitten. Als de waarde van je huis daalt en je hypotheek hoger is dan de waarde van je woning, dan staat je huis 'onder water'. Of dit problemen oplevert, hangt af van jouw situatie.

Wanneer staat je huis 'onder water'?

Als je huis onder water staat, betekent dit dat de waarde van je huis lager is dan de hoogte van je hypotheekschuld. Dit kan gebeuren wanneer de huizenprijzen dalen of wanneer je meer hebt geleend dan de waarde van je huis op dat moment. Wanneer de waarde van jouw huis daalt, kan dit vervelende gevolgen hebben. Hierdoor kun je een restschuld hebben bij het verkopen van je huis. Daarnaast kan het lastig zijn om een nieuwe hypotheek af te sluiten of je woning te verkopen. Het is daarom belangrijk om op tijd maatregelen te nemen en je financiële situatie goed in de gaten te houden.

Hoe weet je of je huis onder water staat?

Om te weten of je huis onder water staat, moet je de waarde van je huis vergelijken met de hoogte van je hypotheekschuld. Dit kun je doen door de WOZ-waarde van je huis te raadplegen en deze te vergelijken met de hoogte van je hypotheekschuld. Als de WOZ-waarde van je huis lager is dan de hoogte van je hypotheekschuld, dan staat je huis onder water. Het is ook mogelijk dat je huis onder water staat als de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in jouw buurt lager is dan de hoogte van je hypotheekschuld. In dat geval kun je contact opnemen met een makelaar om de actuele marktwaarde van je huis te laten bepalen. Het is belangrijk om op tijd te weten of je huis onder water staat, zodat je maatregelen kunt nemen om verdere financiële problemen te voorkomen.

Om te bepalen of je huis onder water staat, heb je drie bedragen nodig:

  • Je resterende hypotheekschuld
  • De huidige waarde van je huis
  • Het vermogen dat je eventueel hebt opgebouwd binnen je hypotheek

Verhuizen met een huis 'onder water'?

Zolang je geen verhuisplannen hebt, hoeft een huis dat ‘onder water staat’ geen probleem te zijn. Zeker niet als je de hypotheeklasten gewoon goed kunt betalen. Wil je binnenkort gaan verhuizen maar maak je je zorgen over een restschuld die jouw huis kan hebben? Dan zijn er verschillende manieren om hier mee om te gaan. 

Restschuld meefinancieren 

Het is in sommige gevallen mogelijk om een restschuld mee te financieren bij de aankoop van een volgende woning. Dit kan bijvoorbeeld wanneer je gaat verhuizen vanwege gezinsuitbreiding of een nieuwe baan en je de restschuld niet zelf kunt aflossen. De restschuld wordt dan als het ware meegenomen in de nieuwe hypotheek. Hiermee is natuurlijk niet het probleem van de restschuld verdwenen, maar het kan wel helpen om door te gaan met jouw verhuisplannen. Het is wel belangrijk om te weten dat het financieren van een restschuld extra kosten met zich meebrengt, zoals rente en aflossing, waardoor je maandlasten hoger zullen zijn. Daarnaast zijn er voorwaarden verbonden aan het meefinancieren van een restschuld, zoals een maximumbedrag dat je mag meefinancieren en een beperkte looptijd van de hypotheek. Het is daarom belangrijk om goed te overwegen of het meefinancieren van een restschuld voor jou de beste optie is en om hierover advies in te winnen bij een financieel adviseur. Leon Rood van ons kantoor helpt je daar graag bij.

Meer aflossen op je hypotheek

Ook is het mogelijk om meer af te lossen op je hypotheek. Op deze manier vergroot je de kans dat je bij verkoop van je woning geen restschuld overhoudt. Door meer af te lossen wordt je hypotheekschuld namelijk kleiner, terwijl de waarde van je huis mogelijk weer toeneemt in de toekomst. Het is wel belangrijk om te kijken of je voldoende financiële ruimte hebt om extra af te lossen en of er geen boeterente bij het aflossen van je hypotheek om de hoek komt kijken. Het kan verstandig zijn om hierover advies in te winnen bij Leon Rood, financieel adviseur van ons kantoor.

Met spaargeld je hypotheekschuld verlagen

Als je huis onder water staat, kan het verlagen van je hypotheekschuld met spaargeld een optie zijn. Door extra af te lossen met spaargeld, wordt je hypotheekschuld lager, waardoor de kans kleiner wordt dat je bij verkoop van je woning met een restschuld blijft zitten. Het is wel belangrijk om te kijken of je voldoende financiële buffer overhoudt na het aflossen van de hypotheek. Daarnaast kan het verstandig zijn om eerst andere schulden af te lossen of je spaargeld te gebruiken voor een andere noodzakelijke uitgave. Het aflossen van de hypotheek heeft namelijk eenmalig effect, terwijl je spaargeld ook voor andere doeleinden kan worden ingezet. Ga daarom altijd eerst in gesprek met onze financieel adviseur om jouw omstandigheden te bekijken om samen voor de beste oplossing te kiezen. 

Hypotheek advies over restschuld

Sta jij op het punt om een andere woning te kopen of ben je dit in de toekomst van plan? Of moet je je huis gedwongen verkopen omdat je gaat scheiden of arbeidsongeschikt bent geworden. Er zijn verschillende opties om een huis onder water te voorkomen of om hier mee om te gaan. Grip hebben op je huis en hypotheek: dat woont een stuk prettiger. Heb je behoefte aan een persoonlijk advies, neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend financieel adviesgesprek.